S E M I F I N A L Gärdet 2014 Jag är med och är kvar...

Upp med tuppen på Scandic i Värtahamnen. Ännu tidigare på morgonen kom jag på att jag glömt bestick och en förrätts tallrik.. Med lite snack med personalen på Scandic så gick jag därifrån med 2 bestick och en liten tallrik. Den stora tallriken till varmrätten hade jag ju packat ner tillsammans med varsin linneservett till juryn.
 
Vi drog oss ut mot Gärdet och Sjöhistoriska museét. Samling och registrering redan klockan 08.00. Alla människor som jag mötte var extremt glada och positivt inställda. Alla var där av en anledning och det var ju att grilla. Alla som var där, kan jag garantera, gillar att grilla. Parkeringsplatsen var kaos..vi hade en bra plats men det kom ju framförallt en tjej som vaknat på fel sida..Började gapa till alla om att stockholmare minsann parkerade sina bilar mer tighta än några andra.. Det kan ju hända men det kanske inte är varje dag som man har 1 grill eller 4 i sin bil... Till slut så hittade  hon också en p-plats inne i häcken.
 
 
Jag hade sagt till om att jag behövde 1½ timme på mig att grilla min färska laxfilé med färsk spenat och västerbottenost tillsammans med färskpotatis i foliepaket och en fräsch citrondill sås. Många grillade sparris den här dagen oh det gjorde även jag till förrätt. Men jag var nog den enda som grillade sparris med serranoskinka istället för bacon. Gott med lite pressad citron öer och flingsalt. Klockan 11.50 var det dags för mig att leverera.
 
Stämningen var total på Gärdet, närmare 90 grillare som samtidigt tände sina grillar var ganska mäktigt. Med solen högt på himlen och närmare 25 grader så blev det som en het gryta.
De mästerkockar som smakade av min mat var Christian Hellberg och Karin Andersson.
 
 
Tidspressen fanns inte på Gärdet då jag faktiskt själv hade valt tillagningstiden och det var bara att planera efter det. 11.50 stod min mat redo på mitt bord och det hade gått fantastiskt bra fram till den tidpunkten. Laxen hade jag tillagat på cederplankan, alspånet hade jag strött ner på kolen efterhand. Potatisen skötte sig själv i folie med smör, flingsalt occh mycket dill.. Sparrisen grillade jag på när det var 6-8 minuter kvar..perfekt!
När juryn kom fram så kunde jag inte göra mera. Jag var redo! På med en dillkvist och fram med den fräscha kalla såsen.. Nu KÖÖÖÖÖÖÖÖR VI!!!!
Dom smakade, njöööt av den fina laxen.. Som Karin Andersson sa; "det är en konst att få laxen så här bra"
Det kändes väldigt bra! Jag var supernöjd med allt. Vi får se hur långt det räcker. Går jag vidare? Hur många går vidare? 8? 10? Det Hellberg sa som jag alltid kommer att ta med mig va att den där tomaten - den är verkligen överflödig. Den är 200 grader varm och inte rolig överhuvudtaget.. Kanske tomat till plankstek ;-)
 
Jag tog bort tomaten, när Christian vände sig om för att prata med min man Peter. Tänk att även han blev inblandad. Hehe..
 
 
Vill du prova min lax på cederplanka?
Börja med att lägga plankorna i vatten minst ett par timmar
4 personer (brukar räcka med 2 plankor)
* Köp varsin fin "lite högre" laxfilé
* västerbottenost
* färsk spenat
salt o peppar
Såsen:
*turkiskt yoghurt
*riv skalet av en citron 
*dill
salt o peppar
*cherryspån som du också lägger i vatten ett par timmar
 
Gör så här: Dela på laxen horisontellt salta o peppra undersidan och på insidan
Lägg riktligt med färska spenatblad på den ena delen, skär sedan 2 skivor västerbottenost och lägg på spenaten, lägg ytterligare färskt spenat iannan du lägger på den andra delen a laxen. För att du ska vara säker på att laxen ska hålla ihop så sätt i ett par tandpetare som du sedan tar bort innan servering.
Pensla lite olivolja på plankorna lägg på laxen och ställ in i grillen på direkt grillning. Temperaturen ska inte vara högre än 175 grader. Grillningen tar ca 25 minuter eller till det att laxen ligger på ca 55-60  grader.
Cederplankan ger en viss smak men här använde jag också cherryspån rakt på kolen för att få ut mera av den lite rökiga smaken
Såsen, blanda ihop ingredienserna och ställ kallt i kylen en stund innan servering.
Lycka till!!!!
 
Plankorna som jag rekommenderar är Webers cederplankor
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

grillbella.blogg.se

Grilla gott behöver inte vara krångligt, "Keep it simple" och ha roligt vid grillen och i köket

RSS 2.0